GrandOptical België vraagt faillissement aan

De holding boven de bekende brillenwinkelketen GrandOptical, actief in België, heeft aangekondigd het faillissement aan te vragen, waardoor een financiële storm de winkelketen treft. Deze noodlottige ontwikkeling werd bekendgemaakt tijdens een speciale ondernemingsraad van Retail Optical Stores Belgium BV, de holding verantwoordelijk voor de exploitatie van GrandOptical België. Helaas zal de maand januari voor de medewerkers zonder salaris blijven, aangezien het bedrijf niet in staat is om de lonen uit te betalen. GrandOptical België, met ongeveer dertig winkels en zo’n 120 werknemers, staat voor een zware uitdaging.

Tot voor kort maakte GrandOptical België deel uit van de GrandVision Group, samen met Pearle, voordat EssilorLuxottica de groep overnam. In 2021 werd de keten echter afgesplitst en verkocht aan de Oostenrijkse Michael Pachleitner Group (MPG), wat resulteerde in het verlies van schaalvoordelen en essentiële diensten van het hoofdkantoor voor de Belgische winkels. Het bedrijf rapporteerde een verlies van ongeveer 9 miljoen euro in 2022, wat overeenkomt met ongeveer een derde van de totale omzet. De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekendgemaakt. Het bedrijf geeft aan dat de te beperkte schaal en historische loonindexeringen geen perspectief bieden voor de toekomst van de winkels. Naar verwachting zal de ondernemingsrechtbank het faillissement uitspreken en curatoren aanstellen.

GrandOptical heeft in een persbericht benadrukt dat de financiële problemen zich beperken tot de verkochte winkels in België en niet van invloed zijn op de merknaam en de succesvolle winkelformule in andere landen, zoals Nederland, Frankrijk en Portugal. De merknaam blijft elders succesvol opereren onder verschillende leiding.

 

BRON: De Tijd

BEELD: Pexels, foto door Karolina Grabowska

Tags: