Geen bril meer zonder voorschrift vanaf 2024: opticiens ongerust over nieuwe regels rond oogzorg

Dit is een kop uit een Belgische krant afgelopen week. Alle nationale dagbladen staan er vanaf dit moment mee vol: de veranderende regels rond oogzorg in ons land.

Een quote uit het Nieuwsblad: ‘Wie een bril nodig heeft, zal die alleen nog op voorschrift kunnen krijgen. Opticiens zijn bezorgd over deze nieuwe maatregel. Zij vrezen een slechtere dienstverlening voor de patiënt. Oogartsen juichen de maatregel toe en wijzen op de gevaren van oogzorg door niet-medisch geschoold personeel.’

Wie slechter begint te zien, gaat in ons land voor een bril vaak meteen naar de opticien. Een oogarts komt er met de huidige regeling dus niet noodzakelijk aan te pas. Daar komt vanaf 2024 verandering in door een nieuw Koninklijk Besluit. Wie voor de eerste keer een bril nodig heeft, zal dan moeten langsgaan bij een oogarts en zal dan pas een bril kunnen aanschaffen bij de opticien. Vooral oogartsen waren hier vragende partij voor’.

We citeren Viviane De Vries van de APOOB uit een radio-interview afgelopen week, waarin zij zegt: “Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen puur de opticien en de opticien/optometrist, die zich sinds 20 jaar bachelor mag noemen. In België worden die termen nogal eens door elkaar gehaald. Optometristen zijn wel degelijk gespecialiseerd in oogmetingen. Zij stellen geen diagnose, maar zijn wel opgeleid om ziektebeelden te herkennen en weten precies wanneer ze de oogarts moeten inschakelen”.

Eyeline houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen hieromtrent.

 

BEELD: Pexels, golnar-sabzpoush-rashidi-2530391

Tags: ,