Werkgevers zien nog veel mensen (die willen werken) over het hoofd

Bouwen aan een nieuwe arbeidsmarkt doet u niet alleen door werkenden meer zekerheid te geven. Er moet nu ook gekeken worden naar het uitbreiden van het aantal werkenden en het creëren van een écht inclusieve arbeidsmarkt. Zo zijn er genoeg mensen die nog niet werken, maar wel willen en kunnen werken binnen diverse branches.

De noodzaak stijgt om de arbeidsmarkt inclusiever en diverser te maken door het inzetten van onbenut arbeidspotentieel. Op die manier kunnen mensen die nu langs de kant staan niet meer onterecht genegeerd worden en óók aan de slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan vijftigplussers, nieuwkomers, jongeren zonder diploma of mensen met een arbeidsbeperking. In een economie waar ondernemers gebrek aan personeel veelvuldig als probleem noemen, is het zaak om er alles aan te doen om iedereen die wil en kan werken, aan een baan te helpen en hun duurzame positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Om de transitie naar zo’n inclusieve arbeidsmarkt echt te kunnen realiseren, moeten vooral ook werkgevers gemotiveerd zijn om vervolgens het draagvlak voor diversiteits- en inclusiebeleid onder hun personeel te vergroten. Diversiteit- en inclusiebeleid heeft tenslotte alleen kans van slagen als het binnen een organisatie breed gedragen wordt.

 

TEKST: expertquote van Peter Brouwer, Programmamanager Inclusieve Arbeidsmarkt, Goldschmeding Foundation. Aanleiding: Van Gennip: 'We bouwen aan een nieuwe arbeidsmarkt voor de komende decennia'

BEELD BRON: Pexels, sora-shimazaki-5668858.

				

Tags: