Grotere loonkloof tussen mannen en vrouwen naarmate leeftijd oploopt

Op de arbeidsmarkt zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen nog steeds goed te zien. Voor elke leeftijdsgroep geldt dat mannen gemiddeld meer verdienen dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Van Spaendonck Groep, waar maandelijks 1,3 miljoen geanonimiseerde loonstroken in het mkb zijn geanalyseerd.

De procentuele verschillen tussen de gemiddelde lonen van mannen en vrouwen lopen sterk op naarmate de medewerkers ouder zijn. Met name in de leeftijdsgroep van 54 tot 59 jaar is het gemiddelde verschil groot: 22,25 procent. Dit valt deels te verklaren door verschillen in werkervaring en functies. Vrouwen in de leeftijdsgroep van 22 tot 27 jaar verdienen gemiddeld 5,23 procent minder. Daar speelt een factor als werkervaring een minder grote rol.

 

BRON: Van Spaendonck Groep

 

Dat verschil in werkervaring bij de oudere generaties komt ook zeker door het feit dat vrouwen gemiddeld vaker de rol van verzorger op zich nemen bij het krijgen van een kind. Uit de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS blijkt dat ruim 39 procent van de vrouwen na de geboorte van hun eerste kind minder ging werken. 5 procent van de vrouwen stopte helemaal met werken. Volgens het onderzoek komt het maar zelden voor dat vaders hun werkuren terugschroeven.

Door initiatieven zoals de uitbreiding van het partnerverlof en het betaald ouderschapsverlof wordt de loonkloof hopelijk kleiner voor de jongere generaties. Maar het zal niet alles oplossen.

Als werkgever is het goed om bewust te zijn van het feit dat er nog steeds een loonkloof bestaat. Werkgevers doen er goed aan om uit te zoeken of dit ook voor hun eigen bedrijf geldt. Door zelf actief te sturen op gelijke beloning kan een ondernemer een steentje bijdragen aan het verkleinen van de kloof.

 

TEKST: exportquote van Jade Karthaus, Hoofdredacteur, MKB Servicedesk, Van SpaendonckGroep. Aanleiding: Mannen en vrouwen in EU verdienen met huidig tempo pas in 2086 evenveel | Economie | NU.nl

BEELD BRON: Pexels, cottonbro-studio-3943735.