Goed zien, goed gevoel

Zicht stellen mensen als zintuig waarschijnlijk het meest op prijs. Men leert graag van de wereld om zich heen. Van het bekijken van enorme landschappen tot de kleinste details, mensen zien graag schoonheid in iedere dag. Echter vergeten ze vaak dat de visuele prestaties sterk gelinkt zijn aan het visuele welzijn. Het is dus zeer belangrijk om als opticien de ogen van je klanten regelmatig te checken.

Wist je dat zonlicht je ogen kan beschadigen? 

Zonlicht is prachtig, maar bevat ook heel veel onzichtbare straling, dat erg schadelijk is voor de ogen. UV-stralen kunnen weefsel beschadigen en degeneratieve ziektes veroorzaken. Ook IR-stralen kunnen schadelijk zijn. De ogen kunnen er warmer door worden en daardoor ontsteken. Ook is er kans op vroegtijdige veroudering van de ogen.

Hoe bescherm je de ogen van je klant tegen UV en IR? 

In de zomer beschermt de klant de huid tegen UV licht, door kleren aan te trekken en in te smeren met zonnebrand. Maar ze vergeten vaak de ogen. Het is belangrijk ogen te beschermen met een bril die op zijn minst UV100% bescherming heeft, of beter UV400. Sommige glazen hebben zelfs een speciale IR bescherming, die de ogen beschermen tegen het warm worden en verouderen.

Is zonnig weer slechter dan mistig weer? 

Zelfs in mistig weer is het voor je klanten belangrijk om de ogen te beschermen. Wolken zijn gemaakt van miljoenen watermoleculen die de de zonnestralen kunnen aanpassen. Hetzelfde geldt wanneer licht wordt gereflecteerd door zonnige oppervlakten, zoals bij de zee, of wanneer er sneeuw ligt. De schittering kan voor ongemak zorgen en op den duur leiden tot slecht zicht en oogziektes. De meeste straling is niet zichtbaar met het blote oog, maar is er wel degelijk. Polar lenzen kunnen het licht minimaliseren dat ontstaat door gepolariseerd licht. Brillenglazen die behandeld zijn met een speciale niet-reflecterende behandeling zorgen er bovendien voor dat de meeste reflecties verdwijnen op glimmende oppervlaktes, zoals glas.

7 Regels voor een perfect zicht

  1. Perfect zicht vraagt om brillenglazen die niet te vervormen zijn en weerstand biedt tegen krassen, zoals ‘optical glass’ brillenglazen.
  2. Gebruik brillenglazen met UV100% bescherming, maar nog liever met UV400 bescherming.
  3. Glinsterende objecten geven een vervelende schittering. Alleen lenzen met een niet-reflecterende behandeling kan dit tegengaan.
  4. Zelfs oppervlaktes die niet doorzichtig zijn, kunnen zorgen voor een vervelende schittering (zoals asfalt). Gepolariseerde glazen voorkomen deze schittering.
  5. Om altijd een duidelijk en schoon beeld te hebben, gebruik dan brillenglazen die een water-resistente en olie-resistente behandeling hebben gehad.
  6. Gebruik altijd het hoesje van de bril als tijdens het vervoeren van de bril, zo voorkom je krassen.
  7. Gebruik warm water, neutrale zeep en schone stoffen om de bril schoon te maken.

Well-Seeing

‘Well-Seeing’ is een campagne gemaakt om mensen bewust te maken van de gezondheid van onze ogen. ‘Well-seeing’ is een programma gemaakt om mensen een bewuste keuze te laten maken bij het uitzoeken van zonnebrillen. ‘Well-Seeing’ is een campagne van Barberini, de glasproducent.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van well-seeing, www.well-seeing.net.