Vika Groep en Wecare, een bijzondere geschiedenis

Twee achtergrondverhalen, één missie en allebei experts op winkelinrichtinggebied. In 2015 sloegen interieurspecialisten Vika Groep en Wecare de handen ineen, toch voert de geschiedenis ons verder terug in de tijd. En ontmoeting met een internationaal karakter, wat leidde tot een bundeling van krachten zoals we de interieurspecialisten nu kennen.

We beginnen bij Vika Groep. Een familiebedrijf van origine, dat in 1929 het licht zag. “Ooit begon mijn opa als loodgieter in Beekbergen”, vertelt eigenaar Gert Visch. “Het werd een echte handelsonderneming. Als loodgieter kwam hij in aanraking met radiatoren en dat was het begin. Hij ging de radiatoren importeren vanuit Duitsland naar Nederland. De allereerste onderneming die we hadden was dus een groothandel in centrale verwarming, Vika Handelsonderneming. Het werd steeds groter en in de jaren ‘80 gingen we ook radiatoren poeder coaten. Het tweede bedrijf Vika Coating werd geboren. We waren toen een van de eersten in Nederland. Vanuit die bedrijven kwam er een derde tak bij, Vika Metaal. We gingen spullen maken, in de eerste instantie voor de cv-wereld. Het bedrijf groeide hard en er kwamen steeds meer mensen bij. Dit laatste bedrijf heb ik in 2007 à 2008 overgenomen met mijn familie. De andere bedrijven waren in de loop der jaren verkocht.

Een van de eerste dingen die ik heb gedaan met Vika Metaal is het ‘maakbedrijf’ verkopen en me volledig richten op de handel. Zo is Vika Groep uitgegroeid tot wat het nu is.

‘Wecare begon vanuit de slaapkamer’

Wecare is in 1977 ontstaan als interieurbureau Sanderse, vertelt oprichter Frank Sanderse.  “Ik ben op de slaapkamer gestart als architect met het ontwerpen van winkels. Ik kwam uit een groothandel die leverde aan winkelinrichtingbedrijven. Ik was 24 jaar, kreeg m’n eerste klanten en ging het werk onderbrengen bij een houtfabriek en staalleverancier. Want wat ik deed was puur het ontwerpen. Vanuit de samenwerking met de ‘maakbedrijven’, ging ik turn key winkels bouwen. Iets wat toentertijd nieuw was. Het werk werd meer en ik kon architecten aannemen. Door de groei van het bedrijf kon ik een kantoor huren en dat werd onze nieuwe werkplek. Het leidde tot een lang verhaal met vele omzwervingen, waarbij ik ook een inkooporganisatie heb opgezet. Interieurbureau Sanderse is uiteindelijk gestopt en ik heb Wecare meegenomen”.

Inkopen in Azië  

Een geschiedenis van twee Oer-Hollandse bedrijven gespecialiseerd in interieur en met jarenlange ervaring. Toch heeft hun kennismaking een internationaal tintje. Vika Groep doet al zo’n 20 jaar inkopen in China, vertelt Gert. “Dat heeft onder andere te maken met medevennoten hier in Nederland. In die tijd startte zij met mevrouw Li. Een Chinese vrouw die door haar vele reizen verliefd werd op een Nederlandse man en hier een bedrijf opstartte; ze verkocht spullen die ze in China inkocht. Op zoek naar een fabriek die deze spullen op maat kon maken, richtte mevrouw Li een kantoor op in Shanghai. Zo is de samenwerking met haar ontstaan. Hetzelfde gold voor Frans die met Wecare inkopen deed in Taiwan en China. “Ik kwam in contact met mevrouw Li, en via haar uiteindelijk met Vika Groep”.

Meer dan standaard

Het rijke verleden dat Vika Groep en Wecare samenbracht was de start van een mooi begin. Met jarenlange kennis en ervaring, deskundig vakmanschap en passie voor het interieur als juiste ingrediënten voor een succesvolle winkelinrichtingsformule. “Het aanbieden van totaaloplossingen zit in onze genen. Voor u als klant betekent dit perfect maatwerk, met Wecare als ontwerpbureau en Vika Groep voor alles op het gebied van winkelinrichtingen. Streven naar het stukje extra is onze standaard en vanzelfsprekend bent u hierin sparringpartner. Onze honger naar kwaliteit en het beste resultaat resulteert in een constante drive naar meer. Pas als u tevreden bent, hebben wij ons doel bereikt”.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Vika Groep en Wecare, bijvoorbeeld over het turn-key inrichten van uw zaak of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Wecare via 055-5385695 of bezoek de website: www.wecare-int.com.