In Nederland is er maar één brillenmakerij. Die is te vinden op grens tussen Noord- en Zuid-Holland aan de A4. In deze kleine fabriek van Frame Holland worden brillen van het eigen merk Preciosa gemaakt. Momenteel is al de tweede generatie van de familie Borsboom bezig om de Preciosa brillen te procduceren. Via opticiens komen de monturen op neuzen over de hele wereld terecht, van Nederland tot Japan, van de VS tot Australië. Zowel Youp van ’t Hek als Snoop Dogg dragen een bril die is gemaakt in het Noord-Hollandse dorp met een paar honderd inwoners.
‘Sommige modellen hebben we al tientallen jaren continu in productie. Andere monturen worden een verzamelobject, maar dat valt nooit van tevoren te voorspellen’, zegt Saskia Borsboom, directeur en de enige dochter van voormalig directeur Hans Borsboom. Na het overlijden van haar vader in 2007, nam ze het bedrijf over met haar twee broers, Menno en Hans jr.
Midden jaren vijftig kwam Hans sr. vanwege zijn fijnmechanische achtergrond terecht bij de in 1936 in Wassenaar opgerichte ENFA, de Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen. Al jong werkte hij zich op tot directeur van het bedrijf.
Uit de werkplaats haalt zoon Menno, mede-directeur en montuurontwerper, heel voorzichtig een donker montuur van echt schildpaddenschild uit een vitrinekast. ‘Dit materiaal is niet buigzaam, dus je kunt er beter niet te veel aan zitten.’ Monturen van dit materiaal maken ze hier dan ook niet meer.
Wel wordt het schildpadmotief nog gebruikt. In een houten kast in de productieruimte liggen zwart-geel gevlekte platen van celluloseacetaat te wachten om door een computergestuurde machine tot montuur te worden gefreesd. Van schets tot bril: alle gemiddeld 120 stappen die nodig zijn om een Preciosa-bril te maken worden hier in Burgerveen uitgevoerd. Zo worden mallen in de fabriek gemaakt, brillepootjes met klinkscharnieren met de hand aan monturen gezet en brillen stuk voor stuk gepolijst. Slechts enkele materialen, zoals acetaatplaten en schroefjes, worden buitens-huis geproduceerd.
Bron: De Volkskrant