Eigenaar van onder andere winkelketen Action koopt Hans Anders

Een interessante ontwikkeling in de optiekwereld. Hans Anders komt namelijk in de handen van investeringsfonds 3i. Dit bedrijf is in Nederland onder meer eigenaar van winkelketen Action en aandeelhouder van fitnessketen Basic-Fit, betaalt investingsfondsen Alpha en Alpinvest 200 miljoen euro.

Die twee bedrijven probeerden Hans Anders al eerder te verkopen, maar dat mislukte. Dat het nu wel lukt, komt volgens de Belgische zakenkrant De Tijd onder meer omdat een lening van 107 miljoen euro werd omgezet naar aandelen. Daarmee werd het bedrijf wel aantrekkelijker voor overnames, schrijft De Tijd.

We willen met Hans Anders blijven groeien in de bestaande markten en ook nieuwe markten opzoeken, op eigen kracht of via overnames. Beide scenario’s zijn mogelijk“, zegt 3i-vennoot Robert Van Goethem tegen de krant.

Meer winkels openen

Het management van Hans Anders, onder leiding van topman Remco Boerefijn, gaat investeren in de nieuwe structuur. De optiekketen telt in totaal 456 verkooppunten in vier Europese landen: 253 in Nederland, 105 in België, 62 in Frankrijk en 36 in Zweden. Dit jaar moeten het aantal winkels gegroeid zijn naar 475.

Vorig jaar groeide de keten ook al. De omzet steeg met ruim 12 procent naar 192,2 miljoen euro. De ebitda steeg met 10 procent. Hoeveel dat is, maakt het bedrijf niet bekend.

Interessante markt

Retaildeskundige Rupert Parker Brady snapt wel waarom 3i het bedrijf heeft overgenomen: “Ondanks de enigszins dalende omzetten is het toch een hele interessante markt om te investeren. Met een horizon van 3 tot 7 jaar is dit voor een investeringsmaatschappij interessant om voor een prikkie te kopen.

Maar om Hans Anders te laten groeien, zal het bedrijf wel extra diensten moeten ontwikkelen, met brillen en contactlenzen alleen wordt het lastig, voorspelt Parker Brady. Ketens krijgen steeds meer online concurrentie en het stunten ‘met een tweede bril gratis’ gaat ten koste van de marges, legt hij uit.

Hij verwacht dat de nieuwe eigenaar slecht renderende winkels gaat sluiten, om nieuwe vestigingen te openen in steden waar groei zit. In de oude panden zouden dan wellicht Actions kunnen komen, filosofeert hij.