Het Deense brillenlabel Monoqool pakt uit met zijn nieuwe ‘Slider’-collectie. Monoqool combineert een uitgekiende, geavanceerde 3D-technologie met een modieuze look. De brillen zijn ultralicht en volledig schroefloos, en met hun uitgepuurde lijnenspel duidelijk geïnspireerd op het Deense design uit de jaren zestig.
Voor het ontwerpen van zijn nieuwe ‘Slider’-collectie zocht Monoqool inspiratie in het Denemarken van de jaren zestig. Het voormalige hoofdkantoor van de Deense National Radio Broadcast in Kopenhagen diende als decor en illustreert perfect de retro, uitgepuurde vormentaal die Monoqool voor ogen had. De matte frames in neutrale of net heel uitgesproken kleuren werden ontdaan van alle ballast op het vlak van design en techniek. Het resultaat is een comfortabele, draagbare brillencollectie die zo past in het modebeeld van vandaag.
Achter de gestileerde monturen van Monoqool schuilt een baanbrekende technologie die de sector op zijn grondvesten doet daveren. 3D-printing laat het technische team toe om een bril te produceren die zonder schroeven of soldering in elkaar steekt. Bovendien doorbreekt Monoqool de grenzen van de nieuwe 3D-technologie door elke bril op te bouwen uit maar liefst 600 ultrafijne laagjes. De brillenpionier brengt daarmee de lichtste 3D-geprinte brillen ter wereld op de markt, elk met een gewichtje van louter 4 gram. En dat zonder in te boeten op het vlak van robuustheid en sterkte.
Wist je dat…
… het 24 uur duurt om een montuur 3D te printen?
Monoqool werd in 2008 opgericht. Sindsdien won het Deense bedrijf meer dan acht internationale designawards, zoals de Red Dot Design Award en de Year Award in Japan. CEO Allan Petersen: “Toen we in 2008 startten, was het voor mij duidelijk dat de brillensector niet nóg een merk met acetaat- of titaniumbrillen nodig had. Met Monoqool hebben we daarom van bij het begin de focus gelegd op innovatie. Dat bracht ons bij 3D-printing. Het mooie aan die nieuwe technologie is niet alleen dat we oneindig veel mogelijkheden hebben op het vlak van design en dat we brillen kunnen produceren die schroefloos en vederlicht zijn, maar ook dat we collecties kunnen ontwerpen en produceren met een kleine voetdruk. Anderen trekken naar het Verre Oosten, waar ze enerzijds profiteren van lageloonarbeid en anderzijds gedwongen zijn om met een grote voetafdruk massahoeveelheden te produceren. Het resultaat is dat die merken blijven zitten met grote overschotten en zich bezondigen aan verspilling. Wij kunnen dichtbij huis produceren volgens het ‘just in time’-principe en daar voelen wij ons fantastisch veel beter bij.”
Wist je dat…
… overtollig materiaal om de brillen 3D te printen gerecycleerd wordt?
Telefoonnummer Vision Company: +32 (0)9 232 37 20