Twee op drie Vlamingen gaat te weinig op lenscontrole

Uit een grootschalig onderzoek dat twee laatstejaarsstudenten Optiek en Optometrie van de Odisee Hogeschool in Brussel uitvoerden, blijkt dat 2 op 3 lensdragers in Vlaanderen minder dan één keer per jaar naar de opticien of oogarts gaat om zijn lenzen te laten controleren.

Bijna 1 op 5 gaat zelfs nooit op lenscontrole. Daardoor komen steeds vaker oogaandoeningen zoals hoornvliesontstekingen voor bij mensen die zachte contactlenzen dragen. LensOnline, Belgisch marktleider op vlak van online verkoop van lensproducten, spoort daarom zijn klanten nogmaals aan om minstens 1 keer per jaar op controle te gaan.

Contactlenzen zijn handig, betaalbaar en subtiel. Ze vormen een waardig alternatief voor brillen, tenminste wanneer er zorgvuldig mee omgegaan wordt. Want lenzen liggen direct op het oog, wat de ogen van contactlensgebruikers gevoeliger maakt voor bijvoorbeeld ontstekingen. Toch kan het risico aanzienlijk beperkt worden door lenzen voldoende en correct te reinigen. Charlotte Van Hijfte en Hannah Van De Keere van Odisee Hogeschool ondervroegen 3.575 Vlaamse LensOnline-klanten naar hun dagelijks gebruik van lenzen. Daaruit blijkt dat slechts 33% voldoende op controle gaat.

Lenscontrole cruciaal voor gezondheid van ogen
Omdat onderhoud van lenzen cruciaal is, herinnert Lensonline zijn klanten regelmatig hier aan. “We willen de lensgebruiker zoveel mogelijk helpen bij het onderhoud van zijn contactlenzen. Daarbij is de keuze van een kwaliteitsvol product uiteraard belangrijk, maar het gaat vooral om het dagelijks toepassen van een aantal basisregels. Alles begint bij het wassen van de handen. We geven 10 geboden mee aan onze klanten en sturen hen om de zes maanden een reminder om hun lenzen te laten controleren bij de opticien.”, zegt Koen Anné van LensOnline.

De 10 geboden voor lensdragers

  1. Was je handen voor je je lenzen aanraakt. Hygiëne gaat voor alles!
  2. Volg nauwkeurig de aanwijzingen van de fabrikant en/of contactlensspecialist. Let op het juiste gebruik en overschrijd de aanbevolen draagtijden niet.
  3. Vervang de lenshouder en de fles vloeistof regelmatig, minstens elke twee maanden.
  4. Hou de vervaldatum van je lensvloeistof in de gaten.
  5. De fles met lensvloeistof moet je steeds goed afsluiten.
  6. De opening van de fles mag je nooit aanraken, zodat het product zuiver blijft.
  7. Giet nooit vloeistof over in een andere fles.
  8. Controleer je lenzen voor je ze inzet. Is de lens zuiver? Zitten er geen scheurtjes in? Is de lens niet vervormd?
  9. Reageren je ogen goed op je lenzen? Neem bij twijfel contact op met je contactlensspecialist en raadpleeg je oogarts voor medisch advies.
  10. Ga minstens één keer per jaar op lenscontrole.

LensOnline is niet de enige die geregeld het risico’s van slecht onderhoud benadrukt. Ook oogartsen trekken aan de alarmbel. “Samen met de artsen en onze filialen proberen we zoveel mogelijk klanten te overtuigen. Een zorgvuldig onderhoud zorgt bovendien niet alleen voor gezonde ogen, maar ook voor een langer draagcomfort van lenzen”, aldus Anné.