Glazen met Blue Zero UV 420: een must in deze high tech tijd

Shamir ontwikkelde een nieuw blauwlichtfilter: Blue Zero UV 420. Per direct beschikbaar voor opticiens. De televisie, je computerscherm, de tablet, de koplampen van je auto, die lantaarnpaal op de hoek van de straat en je smartphone. Ze hebben iets gemeen: ze bevatten allemaal kunstlicht. In deze high tech wereld komen we steeds meer in aanraking met kunstmatige lichtbronnen, zoals LED-lampen.

Kunstlicht, daglicht en blauw licht

Blauw licht zit in het kleurenspectrum dat wij als mens kunnen zien. In daglicht zit een veel kleiner percentage blauw licht (hoogenergie zichtbaar licht of HEV) dan in de nieuwe kunstmatige lichtbronnen. Kunstlicht is daardoor helderder, wat voordelen heeft, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Wat doet blauw licht?

Blauw licht geeft een boost aan je brein: het zorgt ervoor dat er minder slaaphormoon (melatonine) aangemaakt wordt waardoor je je minder moe voelt. Je biologische ritme van waken en slapen wordt aangepast. Dat kan op korte termijn een voordeel zijn, als je bijvoorbeeld van een jetlag af wilt komen. Bij chronische overmatige blootstelling aan blauw licht geven de optische receptoren echter een sein dat er voor langere tijd minder melatonine nodig is, wat je natuurlijke slaapritme verstoort.
Daarnaast maakt blauw licht alles helderder en feller. Dit kan schade toebrengen aan je netvlies. Daardoor hebben sommige mensen last van geïrriteerde en vermoeide ogen als ze met hun tablet op de bank zitten of achter hun pc werken.

Blauwlichtcoatings, met een nadeel

Er zijn al diverse coatings op de markt die schadelijk blauw licht reflecteren. Al deze coatings hebben een belangrijk nadeel: de ontspiegeling is minder effectief. In het donker en in de schemertijd zorgt dit voor vervelende reflecties.

Blauw licht absorberen is de oplossing

Shamir heeft daarom iets vernieuwends ontwikkeld. Een oplossing die niet alleen de ogen beschermt tegen schadelijk blauw licht, maar ook tegen UV-stralen: Blue Zero UV 420. Blue Zero UV 420 wordt toegevoegd aan het glasmateriaal en absorbeert blauw licht. Het filter zit niet op, maar ín het glas waardoor we een gewone, heldere ontspiegeling kunnen toepassen.

Per direct beschikbaar

Blue Zero UV 420 is geschikt voor alle brildragers: maakt niet uit hoe oud ze zijn, wat hun visuele wens is of welke activiteit ze willen ondernemen. De glastoevoeging is (voor opticiens) per direct beschikbaar voor 1.6 en 1.67 bij alle enkelvoudige receptglazen en alle progressieve freeform glazen. Het zal ook op korte termijn beschikbaar zijn als voorraadglas.

In het kort: de eigenschappen

  • Geen meerprijs t.o.v de reguliere uitvoering van het glas (bruto inkoop en adviesverkoop)
  • Alle ontspiegelingen van Shamir zijn mogelijk
  • Geen extra reflecties
  • Grijze/bruine tint: 8%
  • Erg geschikt als nachtbril (zonder gele tint)

Meer informatie

Neem contact op met (uw vertegenwoordiger bij) Shamir via bijvoorbeeld de mail: info@shamir.nl. Bellen kan ook: 0320 218 348.