Ze zijn niet langer toekomstmuziek. Slimme brillen vinden stilaan hun weg naar de optiekzaak. Wat ooit een technologisch experiment was, ligt vandaag als volwaardig product in de toonbank. De vraag is niet meer óf de slimme bril doorbreekt, maar hoe snel en of de regelgeving kan volgen.
Een nieuwe bril was voor IT’er Tom Van Nieuwenhuyse (47) de aanleiding om de slimme bril uit te proberen. Hij kocht hem bij de opticien. Voor een meerprijs van 300 euro krijgt hij nu meldingen, navigatie-instructies en oproepen te zien, recht in zijn brillenglazen. “Een leuk hebbeding”, noemt hij het zelf, al verloopt de koppeling met apps als WhatsApp en nieuwsfeeds nog niet helemaal vlekkeloos.
De slimme bril is geen nieuw fenomeen. Google Glass liep zijn tijd vooruit en verdween stilletjes van het toneel. Intussen hebben merken als Ray-Ban en Meta een nieuw type slimme bril ontwikkeld, met focus op sociale media. Die modellen blijven voorlopig buiten de optiekwinkel en worden enkel online aangeboden.
Wat vandaag in de optiekpraktijk verschijnt, is een andere categorie: brillen waarbij de technologie geïntegreerd is in een correctiebril, met toepassingen die relevant kunnen zijn voor een breder publiek.
De technologie zit subtiel verwerkt in het montuur. Zonder activatie is het een klassieke bril met glazen op sterkte. Geactiveerd biedt de bril onder andere navigatie, notificaties, e-mail en een live vertaalfunctie. Die laatste werkt voorlopig nog niet feilloos, maar toekomstige updates moeten ook dialecten kunnen herkennen.
Volgens techondernemer Peter Hinssen kan de combinatie met AI een echte gamechanger worden: “De bril zal mensen herkennen, gesprekken ondertitelen en contextuele informatie tonen. Een killerapplicatie in wording”.
Voor opticien Lieven De Clercq (Optiek Lammerant, Deinze) is de vertaalfunctie veelbelovend: “Je kan hem zelfs instellen op Nederlands-Nederlands. Doven of slechthorenden kunnen op die manier realtime meelezen wat er gezegd wordt. Dat opent perspectieven voor toegankelijkere communicatie”.
De mogelijkheden nemen toe, maar tegelijk groeit de bezorgdheid over afleiding en veiligheid. “Een gsm gebruiken aan het stuur is verboden, maar hoe zit het met een bril die berichten toont?”, vraagt De Clercq zich af. Ook smartwatches stellen daar al langer vragen bij; de slimme bril zal het debat alleen aanwakkeren.
De brillen worden onder meer verkocht via Even Realities, dat samenwerkt met een honderdtal optiekzaken in België en Nederland. De prijs ligt rond de 799 euro, vergelijkbaar met een montuur uit het hogere segment. De glazen kosten evenveel als gewone glazen op sterkte. “Een betaalbare innovatie, die uitnodigt tot gesprek met klanten”, aldus De Clercq.
Voor oogzorgprofessionals opent dit product een nieuw domein. Niet alleen als innovatieve gadget, maar als tool met mogelijk medisch, sociaal en communicatief nut. Tegelijk is het belangrijk alert te blijven op ethische en juridische implicaties.
Bron: Het Nieuwsblad
Beeld: Carlo Coppejans
Tags: Slimme brillen