Rapport Onderzoeksraad: vuurwerk vormt grootste probleem tijdens Oud & Nieuw

Op aanvraag van de 4 grote steden (de G4) heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de afgelopen maanden onderzoek gedaan. De Raad geeft nu aan dat de risico’s tijdens de jaarwisseling onaanvaardbaar groot zijn en met name vuurwerk het grootste probleem vormt. De raad adviseert echter om alleen riskant vuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Uit registraties van onder andere de oogartsen blijkt echter dat dát vuurwerk maar ten dele verantwoordelijk is voor de ontstane letsels. Het nationale Vuurwerkmanifest blijft dan ook pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk afgestoken door particulieren.

Ruim 1.000 organisaties hebben zich bij een manifest om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend. Zij pleiten echter voor het vervangen van al het consumentenvuurwerk door centrale vuurwerkshows. Ook siervuurwerk veroorzaakt veel letsel, leed en schade.

Vuurwerkmanifest

Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen, initiatiefnemers van het nationaal Vuurwerkmanifest: “Jaarlijks zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast. De letsels die wij ieder jaar weer zien worden echter niet alleen door knalvuurwerk en vuurpijlen veroorzaakt, maar juist ook door siervuurwerk dat door consumenten afgestoken mag worden.”

Alle organisaties en particulieren die de afgelopen jaren het Vuurwerkmanifest hebben ondertekend pleiten voor een volledig verbod op vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken én voor het alternatief van centrale vuurwerkshows. Ruim 1.000 organisaties en meer dan 50.000 Nederlanders hebben het vuurwerkmanifest inmiddels getekend. Ook vanuit de dierensector en de politiek krijgt het manifest steeds meer steun.

Meer informatie

www.vuurwerkmanifest.nl