Parijse vakbeurzen: een dynamische sector volop in bewegingMet ruim 400 evenementen per jaar, waar 10 miljoen vakbezoekers en 100.000 internationale exposanten bijeenkomen, is Parijs en omstreken de belangrijkste regio voor de organisatie van beurzen en congressen wereldwijd.

De Franse vakbeurzen zijn sterke instrumenten voor de ontwikkeling van Franse en internationale deelnemende bedrijven en zijn tevens aantrekkelijke zakelijke bestemmingen en unieke etalages voor trends en innovaties. Deze dynamische sector kent vele lopende en toekomstige projecten, zoals de renovatie van het expositiecomplex Paris Porte de Versailles en de oprichting van de nieuwe divisie ‘Events & Business Meetings’ door de Franse overheid als speerpunt voor de ontwikkeling van de Franse economie. Een overzicht van deze snel ontwikkelende sector.

2014 en 2015, goede jaren voor de Franse vakbeurzen
Volgens de jaarlijkse studie door de Kamer van Koophandel en Industrie van de regio Parijs hebben de vakbeurzen in 2014 goede resultaten bereikt, met twee toonaangevende trends: een stijgend aantal internationale bezoekers en de terugkeer van Franse bezoekers. Franse bezoekers die sinds 2012 niet meer verschenen, zijn opnieuw teruggekeerd naar de vakbeurzen. Het aantal Franse bezoekers en exposanten is gestegen met 2% in 2014 (vergeleken bij 2012), naast een aanzienlijke toestroom van internationale klanten, met een record aantal van 30.323 internationale exposanten (+6,9%) en een stijging van de internationale bezoekers (+3,5%). Ook Nederland is goed vertegenwoordigd, met ongeveer 30.000 vakbezoekers en 1.300 exposanten per jaar (een cijfer dat voortdurend stijgt), en bevindt zich gemiddeld op een zesde positie van alle internationale bezoekerslanden van Franse vakbeurzen. Het jaar 2015 lijkt deze positieve trend door te hebben gezet.

Vakbeurzen en congressen in Frankrijk en de regio Paris Île-de-France: een sterk instrument voor de ontwikkeling van bedrijven
Volgens een unieke internationale studie* wordt dankzij de Franse (vak)beurzen € 30,5 miljard omzet gegenereerd door exposanten, waarvan € 17 miljard dankzij beursdeelname in de regio Parijs (Paris Île-de-France). De 42.000 exposanten die jaarlijks gemiddeld aan 5 beurzen deelnemen, tekenden ongeveer 18 miljoen verkoopcontracten tijdens of na afloop van deze evenementen en bereikten een gemiddelde Return On Investment (ROI) van 2 tijdens het evenement en van 8 tussen drie en tien maanden na afloop van het evenement. Wat betreft vakbeurzen is deze ratio zelfs nog hoger: elke in beursdeelname geïnvesteerde euro genereert een gemiddelde omzet van 10 euro. Daarnaast worden beurzen in zijn algemeenheid gezien als een betrouwbaar medium: beursdeelname wordt door de bedrijven genoemd als het beste promotie-instrument in termen van rendement, vóór internet en commerciële bezoeken door het salesteam.
*Studie uitgevoerd door: Médiamétrie voor de Kamer van Koophandel van Paris Île-de-France, UNIMEV (Franse vereniging van de evenementenbranche), Direction Générale des Entreprises (DGE) en de Comité des Expositions de Paris (CEP)

De metamorfose van het expositiecomplex Paris Expo Porte de Versailles is gestart
Viparis, de eigenaar van de tien belangrijkste congrescentra en complexen voor beurzen en evenementen in de regio Parijs, heeft in 2015 een omvangrijk programma geïnitieerd voor de renovatie en modernisering van het expositiecomplex Paris Expo Porte de Versailles voor een totaal investeringsbedrag van 500 miljoen euro over een periode van 10 jaar, en zonder onderbreking van de exploitatie van het complex. De hallen en tevens de toegangswegen, de inrichting van de openbare ruimten, de bewegwijzering, de parkeergelegenheid, het efficiënt energiegebruik van de gebouwen en de buitenruimtes worden volledig op de schop genomen. Alle beurshallen worden gerenoveerd of geherstructureerd, 70.000m2 groenstroken, waarvan 52.000 m² groendaken (de grootste oppervlakte in Europa) worden aangelegd, een modulair congrescentrum « Paris Convention Centre » met panoramisch uitzicht over Parijs en een ontvangstcapaciteit van 5.200 personen, een gastronomisch restaurant (l’Exposition, met sterrenchef Guy Martin die de keuken leidt), en een hotelcomplex met 440 kamers worden gecreëerd. In het complex bevindt zich eveneens de ‘Tour Triangle’, een reusachtige toren van 200 meter hoog in de vorm van een piramide.

Viparis zal volgend jaar eveneens € 3,8 miljoen aan innovatiewerkzaamheden investeren in de locatie Carrousel du Louvre en € 4 miljoen in de eerste fase van het Espace Grande Arche in zakenwijk La Défense.

« Tegenwoordig is de concurrentie tussen grote steden zodanig groot dat de kwaliteit van de locaties hierdoor stijgt, al blijft Parijs de belangrijkste congresstad ter wereld », licht Michel Dessolain, nieuwe algemeen directeur van Viparis toe.

Oprichting van de divisie ‘Events & Business Meetings’ door Minister Emmanuel Macron
Op 17 november 2015 heeft Emmanuel Macron, Franse Minister van Economie en Industrie, de divisie ‘Events & Business Meetings’ officieel gepresenteerd, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De doelstelling van deze divisie is ‘om van (vak)evenementen het speerpunt te maken van de economische ontwikkeling van Frankrijk, waarvan alle andere sectoren kunnen profiteren’. De Events & Business Meetings, tezamen met twee andere divisies van het Franse Ministerie, leggen zich toe op innovatie en hervorming van de Franse economie en bieden ondersteuning aan de ontwikkeling ervan.
Renaud Hamaide, Algemeen Directeur van Frankrijks grootste beursorganisator Comexposium, gaat deze divisie leiden en de ontwikkeling van de geplande missies ondersteunen. Concreet heeft de divisie als doel het ontwikkelen van een groeistrategie, het intensiveren van innovatie en het ontwikkelen en uitbreiden van een internationale promotiestrategie.

Meer informatie:
Promosalons Nederland
Coen Rosdorff – Tel : 020 4620020
info@promosalons.nlwww.promosalons.nl