Optometrist gevaar voor volksgezondheid?

Eyeline las dit bericht deze week. Wat vindt u hiervan? We zijn erg benieuwd naar uw mening en gaan hier de komende edities van Eyeline graag volop op in! Reageer via een mail naar anneke.pastoor@ltmedia o.v.v. Eyeline Magazine BE. Dank!

Oogartsen: “Nieuw beroep van optometrist is gevaar voor volksgezondheid”

Het meten van de gesteldheid van je gezicht mogen in principe alleen oogartsen en orthopisten doen, onder begeleiding van de arts. In de praktijk blijkt dat toch anders te gaan. Veel mensen gaan meteen naar een opticien of optometrist. Het probleem daarvan is dar zij niet altijd de juiste opleiding hebben gehad.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) besliste daarom om het paramedische beroep van orthoptist-optometrist wettelijk te erkennen. Dat betekent dat ze nu allemaal een bacheloropleiding moeten volgen en dat de FOD Volksgezondheid kan controleren of de oogzorg wel voldoet aan de vereisten.

De maatregel moet de lange wachtlijsten bij oogartsen inkorten, maar die spreken van een regelrecht gevaar voor de volksgezondheid. “Met deze erkenning verschuift de oogzorg voor een stuk naar het commerciële circuit”, zegt Marnix Claeys, voorzitter van het Oftalmologisch Syndicaat.“Mensen krijgen het valse veiligheidsgevoel dat ze met een onderzoek van de optometrist afdoende zijn geholpen, maar na een opleiding van drie jaar kan je onmogelijk een gezond van een ongezond oog onderscheiden. Zo dreigen aandoeningen pas laat opgemerkt te worden, wanneer het proces onomkeerbaar is. Bovendien bestaat het gevaar dat uit commerciële overwegingen meer brillen worden gesleten dan nodig is”.

BRON www.nieuwsblad.be