Optiekwinkels 11 mei open. Oogmetingen vooralsnog niet toegestaan

APOOB en BFO hebben de afgelopen dagen meerdere malen aangeklopt bij de diverse overheidsinstanties om duidelijkheid te krijgen voor de heropstart van de optiek- en optometriesector.

Het kabinet van minister Muylle zorgde voor een duidelijk antwoord:

Op 11 mei mogen optiekwinkels geopend worden, let wel enkel voor verkoopsactiviteiten en herstellingen. Dit bij voorkeur zo veel mogelijk op afspraak om de toestroom van klanten te beperken.

Op 18 mei zal ten vroegste gestart worden met het uitvoeren van oogmetingen, contactlensaanpassingen en -controles. Opgelet, 18 mei is een datum onder voorbehoud. We wachten nog op groen licht van de Nationale Veiligheidsraad voor deze versoepeling op 18 mei.

We geven jullie graag nogmaals de richtlijnen voor de opstart mee. Het spreekt voor zich dat een heropening enkel kan gebeuren met respect voor afstand, hygiëne en bescherming:

· Zoveel mogelijk op afspraak

· Social distancing van 1,5 meter

· Mondmaskers en handschoenen wanneer social distancing niet mogelijk is

· Alle brillen ontsmetten voor en na het passen

· Alle optometrische toestellen ontsmetten

In dit kader hebben APOOB en BFO een “protocol” ontwikkeld op basis van gegevens verzameld via de overheid (Volksgezondheid) en via experten uit de academische wereld. Klik hier om dit protocol te downloaden.

Er is ook een gids voor bedrijven beschikbaar via de overheid. Klik hier voor de bedrijvengids.

Tevens suggereren APOOB en BFO alvast graag enkele mailadressen voor het aanschaffen van beschermingsmateriaal. Klik hier om de lijst te downloaden.

Wij antwoorden graag op uw vragen. Blijf gezond intussen!