Optiekers zonder Grenzen naar Oeganda

In november is Johan Hoet, van Optiekers zonder Grenzen, naar Oeganda geweest om daar met onder andere oogarts Joseph van het Galilee Community General Hospital samen te werken. Lees hier zijn verslag van deze indrukwekkende reis.

“We zijn vertrokken op zondag 29 oktober naar onze laatste misse naar Oeganda. We zijn hier op maandag opgewacht door mensen van het Galilee Hospital die ons naar de hoofdstad Kampala brachten. Ze brachten ons eerst naar het Hospital waar een ontvangstcomité ons opwachtte, en later brachten ze ons naar het hotel. De volgende drie dagen hebben we in het Hospital zelf gewerkt, samen met oogarts Joseph. Die samenwerking was erg nodig, want er kwamen nogal wat mensen met ‘itching eyes’ (rode en jeukende ogen) die we nu naar hem konden verwijzen. Volgens de afspraak op voorhand zou ik een cursus geven aan negen mensen om hen te leren hoe ze een oogmeting kunnen doen om een bril voor te schrijven, maar bij navraag bleek niemand hier iets van af te weten. Ik had me zo goed voorbereid, helaas! Alleen op het einde van ons verblijf was de oogarts geïnteresseerd hoe we nu het astigmatisme opmeten.

De organisatie was niet zoals wij dat gewend zijn. Een afspraak om ons op te pikken aan het hotel om 8 uur in de ochtend, werd meestal 8.30 uur of zelfs 9 uur. Middageten doen ze hier rond 14.30 en dat noemen ze ‘African time’. (You know, you Europeans have watches, we in Africa have the time.) Twee keer waren de local veel te klein en waren er geen klanten te bespeuren omdat het onvoldoende kenbaar is gemaakt dat we er waren. De vertalers moesten we vaak zelf gaan zoeken. Maar het eten daarentegen was erg lekker en verzorgd, de mensen zijn vriendelijk en gedienstig. Het Galilee Hospital heeft ons hotel en ons eten betaald en daar zijn we nog steeds dankbaar voor.

Op vrijdag hadden we een rustdag en zijn toen Els De Temmerman gaan opzoeken in haar Cassia Lodge. We hebben een interessant gesprek gevoerd over de toestanden aldaar en hebben in haar zwembad gezwommen. Daarna hebben we op een verplaatsing gewerkt: zaterdag in Busega onder een tent en zondag in Gayaza. Maandag was een verloren dag; de lokalen in Cosovo en Bisa waren veel te klein en er kwam niemand opdagen. Dinsdag en woensdag werkten we in Kibuli en donderdag in Nansana.

In totaal hebben we slechts 673 mensen gezien, de helft van het aantal van vorig jaar in Togo. We hebben ongeveer 280 leesbrillen meegegeven en 46 voorschriften mee naar huis gebracht om hier te monteren. Vorig jaar was dit 330. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we de mensen nu wel laten betalen voor een bril: 15.000 Ugandese Shilling (= 3 euro), behalve de mensen die het echt niet konden betalen. Deze opbrengst gaat naar Optiekers zonder Grenzen.

De laatste drie dagen hebben we een uitstap gedaan naar het Murchison Falls National Park aan het Albertmeer tegen de Congolese grens waar we een safaritocht hebben gedaan en een boottocht over de Nijl. Deze uitstap werd georganiseerd door Martin, een plaatselijke reisagent. Op de terugweg heeft hij ons zelfs naar zijn huis gebracht waar we kennis hebben gemaakt met zijn vrouw en kinderen.”