Ontslagen topman Pearle/Eye Wish geen recht op 1,8 miljoen ontslagvergoeding

Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat GrandVision Benelux de ontslagen topman Leo van Welij geen ontslagvergoeding van 1,8 miljoen euro hoeft te betalen.

1 juni 2016 trad Van Welij in dienst bij GrandVision. De winkels van Pearle en Eye Wish vallen daaronder. In België voerde hij een reorganisatie door. De countrymanager en een andere manager kregen een lagere functie, de HR-manager werd ontslagen. Daarnaast werden drie oud-medewerkers juist weer aangenomen.

Vorig jaar werd hij op op non-actief gesteld nadat elf medewerkers in België over hem hadden geklaagd. Ze beschuldigden hem onder meer van alcoholmisbruik. Zo zouden ze hem ’s morgens al dronken achter zijn bureau hebben aangetroffen. Tijdens een bijeenkomst zou hij in beschonken toestand uit zijn stoel zijn gevallen. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan agressief gedrag en vriendjespolitiek, en zou hij hebben gezorgd voor een angstcultuur.

Het alcoholprobleem ontkent Van Welij en verklaart dat zijn gedrag komt van overbelasting en een medicijn tegen allergie. Volgens hem is er sprake van ‘boss bashing’, als reactie op de ingrijpende maatregelen die hij in België nam. GrandVision kreeg van de kantonrechter toestemming om het arbeidscontract te ontbinden. Van Welij – die per maand bijna 28.500 euro verdiende – eiste bijna drie miljoen euro. Hij moest genoegen nemen met een transitievergoeding van bijna dertigduizend euro. Hij legde zich daar niet bij neer, maar het hoger beroep mocht niet baten en trok uiteindelijk aan het kortste eind.

Bron: www.retailtrends.nl