Ontdek ‘The Independence Day’ van Maarten (8) en André (75)

De kracht van zelfstandigheid van blinde en slechtziende personen spat van het scherm in de nieuwe campagne van de Brailleliga tijdens de Week van de Brailleliga van 21 maart tot en met 3 april 2022.

In het leven zijn er sleutelmomenten die bij iedereen in het geheugen gegrift staan. Denk maar aan je eerste schooldag, je eerste woning, je eerste job… Net zoals iedereen, ervaren ook blinde en slechtziende personen die eerste dag, maar voor hen betekent die vaak net dat tikkeltje meer. De emotie wanneer het eindelijk lukt. Het gevoel van fierheid het zelfstandig te kunnen. De vrijheid om het opnieuw en opnieuw te kunnen doen. Daarover gaat het in ‘The Independence Day’, het hart van de Week van de Brailleliga, de jaarlijkse sensibiliseringscampagne van de vzw. Surf naar weekbrailleliga.be en ontdek de verhalen van Maarten (8) die erin slaagt om helemaal zelfstandig zijn schoenveters te knopen en André (75), die de digitale poorten opengooit en zijn smartphone voor hem laat werken.

Ervoor zorgen dat personen met een visuele handicap zelfstandig door het leven kunnen gaan, dat is een van de missies van de Brailleliga. Ze biedt hen gratis ondersteuning om zo zelfstandig mogelijk te worden, te zijn en te blijven. Het doel van deze campagne is in de verf zetten hoe zelfstandig blinde en slechtziende personen kunnen zijn, blijven of worden, dankzij de correcte omkadering en begeleiding. Daarnaast is het doel het grote publiek te laten inzien dat zaken die vanzelfsprekend lijken voor iemand die wel ziet, vaak veel oefening, doorzettingsvermogen en wilskracht vragen van iemand die niet of niet goed ziet.

Ter gelegenheid van de campagne breng de vereniging een nieuwe sensibiliseringsgids getiteld ‘Een andere kijk op het leven’ uit. Deze gids is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die in contact komt met personen met een visuele handicap en natuurlijk ook voor henzelf. De gids staat boordevol tips om het leven met een visuele handicap gemakkelijker te maken en om blinde en slechtziende personen te begeleiden zelfstandig in het leven te staan. De gids kan je hier gratis downloaden: www.weekbrailleliga.be/zelfstandigheid