Ruim 1800 unieke bezoekers bezochten het NCC in Veldhoven. Het was druk, leuk, gezellig, leerzaam en vooral inspirerend. 68 sprekers uit diverse landen zorgden voor opfrissing van kennis, voor nieuwe inzichten en deelden hun toekomstvisie.
Het thema ‘Making the Difference’ was zichtbaar en merkbaar op allerlei fronten. Om te beginnen was de indeling in de sfeervolle Koningshof anders dan andere jaren. Nu geen grote plenaire zaal, maar vier gelijkwaardige zalen direct grenzend aan de expositieruimte, alles dichtbij elkaar. Dat was prettig. Makkelijk voor de bezoeker. Snel in elke pauze in de grote hal bij de 26 exposanten langs om de contacten te leggen en de nieuwste producten te zien.
Alle zalen een eigen thema in een eigen kleur, herkenbaar in het programmaoverzicht en stickers in de kleur op de vloer om u de weg te wijzen. Ook de opening verschilde op deze 7eeditie van andere jaren. Geen groots spektakel maar in elke zaal een kort welkom, overzicht wat er gaat gebeuren, huishoudelijke mededelingen en dan ter zake, gelijk de eerste presentatie. “Call to action is ook de the difference”, zei Marco van Beusekom in zijn openingswoord in de Beneluxzaal: “We moeten als contactlensspecialisten wel in actie komen. Hoe? Dat gaan we deze twee dagen aan u laten zien”. En dat lukte ruimschoots.
De onderwerpen spraken de bezoekers bijzonder aan en het was soms moeilijk om een keuze voor een zaal met presentatie te maken. Kiest u voor Eef van der Worp, lekker in het Nederlands geïnformeerd en geïnspireerd worden hoe u een echte aanpasser kan blijven in deze tijd van op internet kunnen bestellen? Of gaat u naar één van de vele lezingen over Myopia Control? Altijd boeiend en zeker als Elien Janssen u meeneemt de praktijk in. Als zij het vertelt, wilt u gelijk de volgende dag aan de slag in uw winkel. Slimme tips over hoe u uw praktijk op kan zetten om meer en beter myopia control te doen.
Different en nieuw op het NCC was de interactie in de Diezezaal. De spreker legt wat uit, poneert een stelling en per tafel geeft u na discussie met uw tafelgenoten een ja of nee op de tablet en er gaat een rood of groen licht boven de tafel branden. Harry Dickhoff verzorgde daar, op zijn bekende manier vier praktijkgerichte presentaties. Een mooie manier om op een gerichte manier met collega’s te discussiëren. Lyndon Jones veranderde de zaal in een rechtszaal en liet een oordeel vellen over de toekomst van de lens. Er waren stoelen te kort bij de presentatie van Marco van Beusekom en Vincent Molkenboer over multifocale lenzen. Ja, wanneer u die lezing gehoord hebt, hoopt u dat uw op de eerste werkdag multifocale lenzen mag aanmeten. Veel logische, voor de hand liggende tips, waar u zelf misschien niet meer aan had gedacht.
En het feest op de zondagavond? Daar moet u bij geweest zijn om te snappen hoe leuk het was. Na een dag zitten en luisteren, nu met collega’s die u soms jaren niet gezien hebt (of iedere 2 jaar op het NCC) bijpraten. Lekker eten, heerlijke muziek om mee te zingen of op te dansen. Het werd laat, maar was zo erg de moeite waard.
Het slotakkoord, de afsluitende lezing was voor de vijf buitenlandse sprekers die er in 2008 ook waren. Ze lieten aan de hand van beelden zien wat ze in 2008 vertelden, wat is ervan uit gekomen en deden nu een voorspelling voor 2028. Men had in 2008 verwacht dat de RGP-lenzen verdwenen zouden zijn, maar door het gebruik van dat materiaal als ortho-K lens neemt het juist weer toe en men dacht toen ook dat in 2018 de staining nog een belangrijk item zou zijn. Voor 2028 voorspellen ze een nieuwe generatie extended wear lenzen en hopen ze op een ‘magical solution’ die de myopia tsunami tot stilstand zal brengen. Zou mooi zijn! ‘In any case, we will have 10 very exiting years ahead’.