In Engeland ontstond recent ophef rond Kristie Allsop, bekend van het televisieprogramma Location, Location, Location. De aanleiding? Ze liet haar 15-jarige zoon samen met een 16-jarige vriend drie weken door Europa interrailen, inclusief een stop in Amsterdam. Dit laatste aspect bleek een heikel punt in de discussie.
Allsop verdedigde haar keuze door te stellen dat ze zich meer zorgen zou maken als haar zoon in een auto naar een muziekfestival ging. Een terechte bedenking? Dat mag u zelf beoordelen. Feit is dat tegen haar een klacht werd ingediend wegens ‘kinderverwaarlozing’, waarna een maatschappelijk werker van het Londense stadsdeel Kensington & Chelsea werd ingeschakeld en een dossier werd geopend.
De woorden van Allsop – over de beschermende en soms paranoïde houding van Britse en Amerikaanse ouders – maken deze discussie extra relevant. Er is immers een duidelijke link tussen risicomijdend opvoeden en de stijgende cijfers van myopie.
Liefdadigheidsorganisaties zoals Playing Out en Kidsafe uiten hun bezorgdheid over het feit dat een overbeschermde opvoeding bijdraagt aan een ‘psychologisch kwetsbare’ generatie kinderen. Online leidde dit tot felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Hoewel fysieke confrontaties uitbleven, liep de toon soms hoog op.
De link met myopie is niet ver gezocht. Studies tonen aan dat meer buitenlicht helpt om de ontwikkeling van bijziendheid te vertragen. Dit is een van de weinige onomstreden feiten binnen myopiemanagement.
Vasanthi Iyer, jeugdarts bij TNO, deelde onlangs een interessante observatie. Een 5-jarig kind introduceerde de term ‘luxen’: een werkwoord voor het opdoen van buitenlicht. Wil je ‘sterretjes zien’, dan moet je buiten zijn. Of dit zonder daglicht zin heeft in het kader van myopiepreventie, is echter de vraag. ’s Nachts is het aantal lux immers erg beperkt.
Veel mensen met hoge myopie zijn zich niet bewust van hun verhoogd risico op ernstige oogklachten. Daarom is correcte voorlichting essentieel. Optiekmedewerkers spelen hierin een sleutelrol, aangezien zij vaak het eerste aanspreekpunt zijn voor mensen met bijziendheid.
Symptomen om op te letten bij hoge myopie zijn onder andere:
Mensen met myopie moeten zich bewust zijn van deze risico’s, zeker naarmate ze ouder worden. Bij acute klachten is het raadzaam onmiddellijk een arts of optometrist te raadplegen. Snel ingrijpen kan blijvende schade voorkomen.
Organisaties zoals het Oogfonds, de Oogvereniging, NUVO en NVvO hebben het (Nederlandse) platform ikbenbijziend.nl opgericht om de bewustwording rond myopie te vergroten.
Naast het belang van goede voorlichting blijft er een andere vraag: mogen en kunnen kinderen nog vrij buitenspelen? Is er nog ruimte om zonder toezicht op avontuur te gaan, met de fiets op pad te trekken of op het voetbalveld te ravotten?
Er zijn risico’s verbonden aan zelfstandig buitenspelen, maar de risico’s van te weinig beweging zijn minstens even groot. Denk aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, obesitas en natuurlijk myopie.
Hoewel er momenteel weinig baanbrekende therapieën of innovaties in myopiepreventie zijn, is één zaak wel duidelijk: tijd buitenshuis doorbrengen helpt. Daglicht en de ontspanning van de ooglens door in de verte te kijken, zijn cruciale factoren om bijziendheid te vertragen of uit te stellen.
De term ‘buitenspeler’ verwijst niet alleen naar kinderen die buiten ravotten, maar ook naar sporters in teamsporten zoals voetbal, hockey en handbal. In het voetbal spreekt men bijvoorbeeld over vleugelspelers, die aan de zijlijn opereren en veel bewegen.
Een vleugelspeler maakt lange sprints en kijkt regelmatig ver vooruit om het spel te overzien. Dit is precies het soort visuele activiteit dat de ontwikkeling van myopie kan helpen vertragen.
Bekende Nederlandse vleugelspelers zoals Marc Overmars, Arjen Robben en Sjaak Swart, maar ook internationale topspelers als Cristiano Ronaldo, Neymar en Gareth Bale, hebben hun zicht en reactievermogen tot in de puntjes geperfectioneerd. Je vraagt je af: zouden zij ook last hebben (gehad) van myopie?
Om te ‘scoren’ in myopiemanagement, moeten we inzetten op bewustwording en preventie. En in dat opzicht is Location, Location, Location niet alleen een tv-programma, maar ook een perfect motto voor myopiepreventie: de juiste omgeving – met voldoende buitenlicht – maakt een wereld van verschil.
Eef van der Worp verruimt zijn blik en schrijft met het thema ‘Verleg je Eyeline’ over diverse onderwerpen die hem opvallen in zijn vakgebied.
Tags: Door de lens van, myopie, Myopie Management