Mogelijke oorzaak dyslexie gevonden

De schikking van de lichtgevoelige kegeltjes in het oog zou aangeven of iemand dyslexie heeft of niet. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van de universiteit van Rennes.

Onderzoekers bekeken van dertig studenten met dyslexie de kegeltjes en staafjes in ogen, de receptoren die ervoor zorgen dat mensen kleuren kunnen zien. Dit vergeleken zij met een onderzoek onder een even grote groep mensen zonder dyslexie.

De kegeltjes maken het mogelijk om de kleuren in het spectrum rood, groen en blauw te zien. In het midden van deze kegeltjes zit een klein gaatje, waar de “blauwe” kegeltjes afwezig zijn.

De onderzoekers ontdekten dat dit gaatje bij mensen zonder dyslexie in het ene oog geheel rond was en het andere gaatje oneven. Hierdoor was het oog met het “ronde” gat dominant. Dyslexie-expert John Stein laat aan de BBC weten dat een dominant “onderdeel” in een oog ervoor zorgt dat de twee hersenhelften beter samenwerken en daarom voor een beter zicht zorgen.

Bij dyslecten waren deze gaatjes in beide ogen allebei even rond en was er geen “dominant” oog, zodat het brein niet ‘geleid’ kan worden door dit oog. Volgens de onderzoekers zorgt dit ervoor dat de ogen bij het lezen bepaalde letters met elkaar verwarren, zoals de b en de d.