Marchon Eyewear gaat samenwerking aan met Eastman

Vorige week dinsdag kondigde Marchon Eyewear, Inc. een samenwerkingsverband aan met Eastman, een wereldwijde producent van specialistische materialen. Marchon zal de eerste brillenproducent zijn die monturen produceert en verkoopt op basis van Acetate Renew van Eastman, een volledig duurzaam materiaal dat zal worden gebruikt in de monturen van de eigen merken van Marchon en die van gelicentieerde merken.

“We zijn bijzonder trots dat we dit samenwerkingsverband met Eastman kunnen aankondigen”, aldus Nicola Zotta, president en CEO van Marchon Eyewear, Inc. “Als eerste brillenproducent die samenwerkt met Eastman zal deze relatie ons zeker voordelen opleveren, aangezien het de hoeveelheid afval en uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk vermindert. Tegelijkertijd houden we veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel zonder dat dit ten nadele gaat van de kwaliteit van onze monturen.”

Eastman zal gebruikmaken van hun innovatieve carbon renewal-technologie, een proces waarmee het meest complexe kunststofafval kan worden gerecycled, waaronder niet-polyester kunststof en gemengde kunststoffen die niet kunnen worden gerecycled met traditionele recyclingtechnologieën. De innovatieve recyclingtechnologie van Eastman maakt het mogelijk om afval dat resteert na de productie van Marchons acetaat monturen uit de vuilstort te houden en te gebruiken voor de productie van nieuw duurzaam acetaat voor kwalitatieve brillen.

Acetate Renew, dat wordt geproduceerd op basis van de innovatieve carbon renewal-technologie van Eastman, wordt gemaakt van biogebaseerde en gecertificeerde* gerecyclede materialen en biedt drie belangrijke voordelen voor Marchon Eyewear.

Duurzaam materiaal met een kleinere CO2-voetafdruk 

Voldoet aan de vraag van de consument naar duurzamere mode. Behalve dat het bestaat uit 40% gecertificeerd gerecycled materiaal en 60% biogebaseerd materiaal, verlaagt Acetate Renew de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstof vergeleken met traditioneel acetaat.

Minder afval naar vuilstort

Gemiddeld 80% van het materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van acetaat monturen is afval. In plaats van dat het wordt afgevoerd naar de vuilstort, gaat het afval nu terug naar Eastman en wordt het door Eastman gerecycled tot nieuw materiaal, waardoor een circulair productieproces ontstaat.

Identieke prestaties

In tegenstelling tot andere duurzame alternatieven, is Acetate Renew niet te onderscheiden van klassiek acetaat. Dragers zijn dus verzekerd van de hoge kwaliteit en eersteklas modellen die ze verwachten van Marchon Eyewear.

Het nieuwe circulaire productieproces voor monturen gemaakt van Acetaat Renew begint wanneer afval en gemengd acetaatafval naar Eastman worden gestuurd, in plaats van naar de vuilstort. Het herwonnen afval wordt gerecycled via het innovatieve carbon renewal-proces van Eastman. Tijdens dit proces wordt het afval afgebroken tot de moleculaire bouwstenen, die op hun beurt worden gebruikt om nieuw acetaat te maken met een hoog gehalte aan gecertificeerd* gerecycled materiaal. Het resultaat is een nieuw acetaat met precies dezelfde eigenschappen als standaard acetaat, zodat Marchon brilmonturen van hoge kwaliteit kan produceren voor zijn collectie premium, lifestyle en performance merken.

“Deze samenwerking met Marchon is een belangrijke mijlpaal voor het stimuleren van een circulaire economie voor de brillensector”, aldus Scott Ballard, vice president en general manager van Eastman Specialty Plastics.

“Met Acetate Renew combineert Eastman zijn 80 jaar aan ervaring met materiaalinnovaties voor brillen met technologieën die bijdragen aan de duurzaamheid van de sector in de 21e eeuw. We zijn trots dat we samen met Marchon brillen op de markt kunnen brengen van 100% duurzaam materiaal geproduceerd op basis van geavanceerde recyclingtechnologieën.”

Met ingang van 2021 zal Marchon beginnen met de productie van acetaat monturen voor zonne- en optische brillen op basis van het Renew-materiaal van Eastman.