Kinderen moeten meer naar buiten om bijziendheid te voorkomen

Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, waarschuwt ervoor dat steeds meer kinderen bijziend worden en in de toekomst zelfs slechtziend of praktisch blind raken.

Doordat kinderen steeds meer achter een telefoon of een tablet zitten en steeds minder buitenspelen, lopen ze dit risico. Normaal gesproken is de oogbol rond, maar door het vele dichtbij kijken wordt deze op termijn ovaal en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken. Er is niks te doen tegen het verlies van lichtgevoelige cellen. “Als die cellen verdwijnen helpt ook een bril niet meer. Dan word je slechtziend, kun je niet meer lezen en bijvoorbeeld geen gezichten meer herkennen.”

De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat zorgt ervoor dat het Oogfonds zich ook grote zorgen maakt. Sinds mei vorig jaar is het Oogfonds een campagne gestart die ouders moet helpen om kinderen meer naar buiten te laten gaan.

Buitenlicht

Klaver pleit ervoor dat kinderen onder schooltijd zeker een uur buitenspelen om de ogen te sparen. Dus niet de pauze in korten. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

De 20-20-2-richtlijn

Om oogproblemen te voorkomen is de 20-20-2-richtlijn bedacht door oogartsen: las na 20 minuten op een telefoon, tablet of boek lezen een pauze van 20 seconden in. “Leg het weg, ga even rondlopen”, zegt Klaver. De laatste 2: ga het liefst 2 uur per dag naar buiten.

Niet enkel in Europa: in Zuidoost-Azië heeft zelfs zo’n 90 procent van de schoolverlaters oogproblemen. Maar ook in Nederland gaan we hard die kant op, waarschuwen de experts. Oogfonds-directeur Mulder spreekt inmiddels van een onzichtbare epidemie.

Bron: NOS