Is een smartphone slecht voor je ogen?

Ben jij ook zo verslaafd aan je smartphone? Hoe vaak kijk jij per dag? Hoeveel uur ben je dagelijks kwijt om het laatste business nieuws te checken? Wist je dat dit nadelige consequenties kan hebben voor je ogen? Hoe kunnen we onze ogen beschermen? In dit blogartikel vertellen we je er meer over.

Geïrriteerde ogen door lage knipperfrequentie

Eigenlijk staren we meer naar onze smartphone dan dat we “even kijken”. Als we staren, vergeten we vaak te knipperen met onze ogen. Gebleken is dat we per minuut zelfs vier keer minder knipperen dan gewoonlijk. Knipperen zorgt voor vochtige ogen en door te weinig te knipperen krijg je geïrriteerde ogen. Het is belastend voor onze ogen om langdurig naar het schermpje te staren, omdat we onze telefoon niet ver genoeg van onze ogen houden. Meestal houden we maar een afstand aan van ongeveer 20 centimeter.

Gebrekkige nachtrust door blootstelling aan blauw licht

Besef ook dat onze smartphones blauw licht uitstralen. Blauw licht wordt niet goed gefilterd door onze ogen en netvliesletsel kan het resultaat zijn. Heb je de gewoonte om je telefoon te checken vlak voordat je gaat slapen? Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Melatonine wordt aangemaakt in je hersenen en beïnvloedt je slaap- en waakritme. Een gebrekkige nachtrust is het gevolg. Slaap is van essentieel belang voor onze gezondheid. Gun jezelf een goede nachtrust en laat je smartphone links liggen. Hoe toepasselijk is het telefoonhoesje Samsung A20e met de naam Kleurrijke Dromenvanger? Bekijk het mooie design van dit hoesje, maar dus niet vlak voordat je gaat slapen!

Wat kan je doen om je ogen te beschermen?

Probeer je smartphone regelmatig aan de kant te leggen en beperk je telefoontijd tot maximaal 20 minuten achter elkaar. Houd je smartphone niet te dicht bij je ogen. Denk aan het knipperen en probeer ook vaker in de verte te kijken als je bezig bent met je telefoon.