HOYA Lens België heeft intentie om productie in Kapellen te beëindigen

HOYA Lens België maakte op 8 mei bekend dat het de intentie heeft om de productieafdeling van brillenglazen in Kapellen te beëindigen. De geplande collectieve afdanking heeft betrekking op 20 van de 64 werknemers.

Het voornemen om de productieafdeling te stoppen, is het rechtstreeks gevolg van een aantal marktontwikkelingen die zich de jongste tien jaar in de optiekbranche voordoen. Die evoluties dwingen de sector om in een steeds hoger tempo te innoveren en producten rechtstreeks op grote schaal op de markt te brengen. Dat komt neer op permanente investeringen in nieuwe technologieën, materialen en andere activa die in de relatief kleine Belgische markt economisch niet verantwoord zijn.

Daar bovenop komen de zware economische gevolgen van de Covid-19 pandemie en de lockdown. In maart leed HOYA Lens België een omzetverlies van 35 procent. In april liep dat verlies zelfs op tot 90 procent. Helaas is 70 procent van het personeel technisch werkloos.

Op 8 mei heeft de directie het personeel geïnformeerd over het plan. Met de vertegenwoordiging van het personeel werden meteen afspraken gemaakt voor het opstarten van de wettelijk voorziene informatie- en consultatieronde.

De overige activiteiten van HOYA Lens België vallen buiten de voorgenomen operatie en worden gewoon verder gezet. Zo heeft de geplande beëindiging van de productie geen gevolgen voor de levertijden van brillenglazen.

Voor meer info

www.hoya.be