Hoe staat Etnia Barcelona tegenover Covid-19?

Wat zijn de prioriteiten van Etnia Barcelona in de Covid-19-crisis?

“De eerste prioriteit is het verdedigen van menselijk kapitaal. Onze waardeketen bestaat uit onze mensen en zij zijn altijd onze prioriteit geweest.

Ten tweede om onze klanten onvoorwaardelijk te ondersteunen. Ze zijn onze bestaansreden en nu is het onze beurt om te handelen. Daarom zijn we al onze services blijven aanbieden en bieden we onze ondersteuning aan. Als primaire maatregel hebben we onze financieringsplannen uitgebreid om meer flexibiliteit mogelijk te maken voor ontbrekende, vertraagde en vervroegde betalingen. Als bedrijf hebben we ook tractie nodig om de wielen draaiende te houden, maar we willen het zo gemakkelijk mogelijk maken om uit deze situatie te komen. Nu is het tijd om actie te ondernemen door buitengewone maatregelen te nemen.

Ten derde werken we van onze Etnia Barcelona Foundation aan een post Covid-19-project. We hebben altijd kwetsbare gemeenschappen geholpen, die nog harder door deze crisis zullen worden getroffen. Daarom zullen we in totaal 150.000 brillen distribueren naar optische winkels, zodat ze gezinnen in hun omgeving kunnen helpen. Door dit samenwerkingsproject tussen onze stichting en optiekwinkels kunnen onze inspanningen een groter bereik hebben.”

Welke gevolgen heeft de crisis voor u? Welke maatregelen worden toegepast op bedrijfsprojecten?

“We hebben twee gevallen van Covid-19 binnen Etnia gehad, die beide gelukkig zijn hersteld. Maar we kennen allemaal mensen die zijn overleden of die hebben geleden. Het resultaat is dat we het meest getroffen zijn door de mensen om ons heen te zien lijden. We hebben dagen gehad dat we ons verdrietig, boos of bang voelden. Maar we ontdekken ook een samenleving die bereid is om samen te komen in tijden van tegenspoed en dat mensen elkaar meer dan ooit helpen. Nu is het tijd voor bedrijven om hetzelfde te doen.  

Wat gezondheidsgerelateerde maatregelen betreft, doen we al het nodige om ervoor te zorgen dat onze faciliteiten en collecties voortdurend worden gedesinfecteerd. We weten allemaal dat de klant een maximaal gevoel van veiligheid nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen bij het doen van aankopen, daarom is de hygiëne, bescherming en desinfectie van materialen de sleutel. Het moet heel streng zijn.  

Wat onze werkprocessen betreft, hebben we onze digitale tools gemaximaliseerd. Sinds dag nul hebben we dankzij Teams, onze slimme software, 90% van ons team op afstand kunnen laten werken. Ons intranet en extranet voor optische winkels hebben ons de ondersteuning gegeven die we nodig hebben in deze buitengewone tijden. Ons IT-team heeft gewerkt aan versnelde digitalisering en we kunnen deze collega’s niet genoeg bedanken.  

Dankzij geavanceerde digitale tools hebben we onze klanten een hoogwaardige klantervaring kunnen bieden, ook al was dat op afstand. We hebben de virtuele paskamer in het extranet geïmplementeerd om de ervaring te optimaliseren. We hebben chat geactiveerd, die ons klantenserviceteam gebruikt om realtime service te bieden. We genereren nieuwe presentatie-indelingen voor onze producten om de digitale communicatie met onze klanten exponentieel te vergroten. We weten dat het de fysieke winkelervaring nooit zal vervangen, maar we zijn ons er ook van bewust dat we de best mogelijke tools moeten bieden om onze service in deze uitzonderlijke omstandigheden veilig dichter bij de klant te brengen.”

Is deze ongekende situatie een obstakel geweest voor een van de belangrijke projecten van het bedrijf?

“We hebben drie interdepartementale projecten in het hele bedrijf. En het virus heeft ze versneld.  

De eerste is het beschermen van de opslag. We zijn als merk gegroeid door ons werk naast optiekwinkels. We richten ons op het maken van tools om dat kanaal te beschermen. Daarom hebben we Drive to Store gemaakt, dat de verkoop van onze websites en Flagship-winkel naar het verkooppunt van de optische winkel leidt, waardoor het verkeer en de verkoop bij de verkooppunten van onze handelsklanten worden aangemoedigd. 

Het tweede is het project Verantwoordelijkheid, dat de ‘Stichting’ en ‘Duurzaamheid’ omvat, dat we intern “Fuck Plastic” noemen. Onze monturen zijn gemaakt van natuurlijk acetaat en onze glazen zijn gemaakt van mineraal glas. We halen al het plastic uit onze verpakking en vervangen het door duurzame materialen. We controleren ook al onze processen om alles te detecteren wat we kunnen en moeten verbeteren. Maar de beste bijdrage die we kunnen leveren, is het produceren van een duurzaam product en het blijven bouwen aan een merk dat zich inzet voor het milieu.  

Onze nieuwste Warriors 2020-campagne is al een stap in die richting. Met de impact van de huidige omstandigheden heeft het nog meer betekenis en transcendentie gekregen. We kunnen met onze eigen ogen zien wat er gebeurt en we willen een bijdrage leveren, maar we kunnen.

Vier jaar geleden hebben we de Etnia Barcelona Foundation opgericht als reactie op deze bezorgdheid. Sindsdien spelen we non-stop onze rol. We reisden door Senegal om een ​​optische winkel zonder winstoogmerk op te zetten en hebben met andere organisaties en vrijwilligers samengewerkt om een ​​bril op sterkte bij kinderen in achterstandsgebieden te krijgen. De Stichting uitbreiden naar onze klanten is iets waar we bijzonder trots op zijn.  

Het derde is het project om onze productiefabriek in Barcelona te vestigen in ons hoofdkantoor, verdeeld over zes verdiepingen en een oppervlakte van meer dan 6000 m2. De productie zal op dezelfde plaats komen als het hele ontwerp- en industrialisatieteam, samen met de andere bedrijfsafdelingen. Dit maakt snellere innovatie mogelijk en stroomlijnt de op maat gemaakte capsules en collecties voor onze optiekwinkelklanten.”

Wat kunt u ons vertellen over toekomstige projecten en lanceringen?

“De 2021-collectie is de beste collectie die we ooit hebben gemaakt. Tussen nu en januari introduceren we vijf nieuwe werelden en drie capsules die ons DNA laten zien. Kleur, kunst en innovatie zijn de sfeermuziek voor onze aankomende creaties.  

In mei zijn we begonnen met de introductie van IBIZA Vol.2, een unieke collectie voor de optische sector, geïnspireerd op het eerste fluorescerende model van Etnia Barcelona (in 2003). Het zal ons naar die kleurrijke en gelukkige eilandgeest brengen. Het is dat gevoel van vrijheid en zomer waar we vandaag naar verlangen, meer dan ooit. “