HLN: ‘Lopen op 150.000 eurocentjes’

Lopen op een vloer van 150.000 eurocentjes. Opticien Dietbrand van Durme werkt aan deze unieke vloer. De nieuwswebsite Het Laatste Nieuws doet er verslag van.

Dietbrand Van Durme van de gelijknamige optiekzaak op het Dorpsplein van Massemen werkt al vier weken aan een originele vloer in zijn zaak. Met rosse 1-eurocentjes die niemand nog in zijn zakken wil, belegt hij zijn vloer. Een huzarenstukje, want elk van de 150.000 muntjes poetst hij eerst op om ze daarna zorgvuldig vast te kleven.

Geïnspireerd door de toiletvloer

Een paar jaar geleden zag ik een foto online van een iemand die zijn toiletvloer had bekleed met de rosse eurocentjes. Ik vond het mooi en besloot hetzelfde te proberen in een hoekje van de winkel. En eens ik bezig was, bleek er geen weg meer terug en moest ik voortdoen“, lacht Dietbrand. Na vier weken plakken, heeft hij ongeveer de helft van de 50 vierkante meter vloer afgewerkt.

Nog een kleine maand te gaan. Een paar uur per dag ben ik er mee bezig, tijdens en na de openingsuren. Ik heb mezelf ook al een paar keren vervloekt en me afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Maar ik vind het resultaat ook wel mooi“, zegt Dietbrand.

Centjes verzamelen

In totaal zullen er zo’n 150.000 centjes op de vloer zijn geplakt, goed voor 1.500 euro. De centjes spaarde ik niet zelf bij elkaar, maar haal ik per 200 euro in de bank. Het was een beetje zoeken, want niet elke bank heeft zoveel koper geld in voorraad. Centje per centje plak ik vast met Tec7, een alleslijmer. Nadien voeg ik de ruimtes tussen de munten dicht. De vloerbedekking wordt afgewerkt met een epoxylaag, een soort gladde en harde plastiek. Anders worden de centjes groen en kan ik ook de winkel niet deftig dweilen.”

Dietbrand wou het werk eerst uitbesteden aan een vloerder, maar geen enkele professional zag het zitten omdat zo’n epoxy normaal op een gladde ondergrond wordt gegoten en dus niet op een geldtapijt. Dus is de opticien er maar zelf aan begonnen, met enige reserve toch. “Stel je voor dat het mislukt en ik alles weer moet uitbreken. Ik mag er niet aan denken“, lacht Dietbrand.


Foto: Het Laatste Nieuws, Didier Verbaere

Dubbel zo duur

De eurocentenvloer kost dubbel zoveel als een tegelvloer, die zo’n 30 euro per vierkante meter kost. “Naast de aankoop van de muntjes (1.500 euro, red.), moet ik ook de epoxylaag erbij rekenen. Ook dat zal zo’n 1.500 euro kosten. Reken daarbij ook de 15 bussen alleslijmer aan 8 euro ’t stuk. De kostprijs van de werkuren zal ik maar niet uitrekenen. In ruil krijg ik er wel een unieke vloer voor. Als iemand vraagt om bij hen thuis hetzelfde te doen, pas ik toch“, besluit Dietbrand. Zodra de hele vloer is bedekt, organiseert hij een wedstrijd waarbij iedereen kan raden naar het exacte aantal 1-eurocentjes dat op de vloer ligt. De winnaar kan een nieuwe bril in de wacht slepen.

Bron: Het Laatste Nieuws