Goedkope leesbril of toch naar de opticien?

Gesponsord

“Goedkoop is duurkoop”, luidt het gezegde. In veel gevallen gaat dit zeker op, waarbij er uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Tests van consumentenprogramma’s laten regelmatig zien wanneer een consument beter uit is; met een goedkoop product of juist met een duurder product. Ook leesbrillen zijn hier regelmatig op getest.

Zowel Radar als de Consumentenbond toonden aan dat de kwaliteit als de betrouwbaarheid (met name op het gebied van het prisma) sterk wisselden. De leesbrillen bij opticiens kwamen telkens beter uit de verf dan de goedkope exemplaren uit warenhuizen en andere winkels.

Vooral goed als reserve-exemplaar

De meeste goedkope leesbrillen bleken niet altijd de aangegeven sterkte te hebben of zelfs glazen te hebben die op verschillende hoogtes ingeslepen waren. Ook was de PD in een aantal gevallen te hoog. Allemaal factoren die de gebruiker hoofdpijn kunnen bezorgen. Dan waren er nog leesbrillen uit één stuk, die niet iedereen zullen passen.

Kortdurend gebruik van goedkope leesbrillen is onschadelijk, maar langdurig gebruik kan wel schadelijk zijn. Daarom is het af te raden om deze goedkope exemplaren veelvuldig te gebruiken.

Deze leesbrillen werden geadviseerd om vooral als reserve-exemplaar te gebruiken. Een goede leesbril kost de consument meer dan deze massaal geproduceerde exemplaren, maar kunnen in sommige gevallen andere problemen veroorzaken, zoals sneller vermoeide ogen, en de eerder genoemde hoofdpijn.

Uitgelezen kans

Voor opticiens en optometristen valt hier een wereld te winnen. Zij zijn bij uitstek de specialisten die consumenten kunnen wijzen op de negatieve effecten van de goedkope leesbrillen. Het is een uitgelezen kans om te benadrukken dat goedkoop in dit geval ook zeker duurkoop is.

Tags: