Gentse spin-off lanceert baanbrekende Autofocale Brillen

Morrow, een spin-off van de universiteit Gent en het Leuvense technologiebedrijf imec, stelt voor het eerst zijn autofocale brillen voor tijdens de Mido vakbeurs in Milaan. Het bedrijf ontwikkelt een unieke technologie die multifocale brillen voor het eerst elektronisch maakt.

“Autofocale glazen worden een grote innovatie voor alle brildragers”, aldus oprichter Paul Marchal.

Het autofocale brillenglas is een actieve oplossing voor ouderdomsverziendheid.  Het glas corrigeert het zicht elektronisch.  Een eenvoudige druk op het frame laat de gebruiker toe de sterkte van de bril te wijzigen tussen nabij- en verzicht.  Autofocale brillenglazen vormen dus een alternatief voor de traditionele lees- en/of multifocale bril. De glasfabrikanten hebben een lange weg afgelegd om deze oplossingen te perfectioneren ten voordele van de klant. Een goed, gepersonaliseerd ontwerp houdt echter nog steeds compromissen in.  Een tweede of zelfs derde bril voor kantoorwerk en/of autorijden is daarom noodzakelijk voor een optimaal comfort. Morrow’s oplossing biedt hetzelfde gebruiksgemak maar geïntegreerd in één actieve bril.

Paul Marchal: “Actieve veertigers worden vaak plots overvallen met het ongemak van ouderdomsverziendheid. Ons doel is om hierop een 21e eeuws antwoord te geven: een actieve bril die de natuurlijke werking van het oog nabootst en komaf maakt met het voortdurend wisselen van bril.”.

Jelle Desmet, CTO bij Morrow “De zoektocht naar een hoger comfort voor de eindgebruiker is niet nieuw. Onze aanpak bestaat erin om een actief element in het brillenglas te integreren. Dit laat de drager toe om zijn zicht elektronisch aan elke situatie aan te passen.”

Het autofocale lensconcept werd uitgewerkt door De Smet en Marchal op imec, Leuven. Tijdens zijn doctoraatsonderzoek had De Smet er een schakelbare contactlens ontwikkeld op basis van geavanceerde nanotechnologie. Na discussies met industrie-experten bleek het logischer om deze flinterdunne schakelbare lens te integreren in brillenglazen.

In 2016 besloten De Smet en Marchal om Morrow op te richten en het idee te commercialiseren. Op Mido zoeken zij professionele optiekers om samen het eerste product te verfijnen en later dit jaar te lanceren.

Meer informatie

morrowoptics.com