Tijl van Mierlo, optometrist en contactlensspecialist bij Moncle by Vandenbalck in Leuven, schreef een gastcolumn in de nieuwste Eyeline. Onder de hashtag #DONTBESHORTSIGHTED vertelt hij hoe we écht het verschil kunnen maken in myopiebeheersing.
50 procent … Met deze duizelingwekkende ratio worden we maar al te vaak geconfronteerd in de vakliteratuur. In bijna elke recente publicatie over myopiebeheersing wordt verwezen naar het werk van B. Holden et al. Zij stellen dat circa 50 procent van de wereldbevolking in 2050 myoop zal zijn als de huidige tendens zich voortzet1. Gelukkig schommelt ook de gemiddelde ratio waarmee optische en farmacologische interventies progressieve myopie kunnen afremmen rond deze waarde. Daarmee kunnen we aan de slag.
Deze abrupte stijging in prevalentie gaf ons ook wat stof tot denken. Uit het naturenurturedebat komt naar voren dat myopie niet louter bepaald wordt door erfelijkheid of etniciteit, aangezien genenpoelen niet zo snel kunnen veranderen. Een logischere verklaring is dat deze plotselinge toename te wijten is aan veranderende omgevingsfactoren zoals een verhoogde schooldruk, meer schermtijd en minder buitenspeeltijd2. Kinderen spenderen tegenwoordig meer tijd aan nabijtaken (schoolboeken, smartphone, tablet) en brengen vaak te weinig tijd door buitenshuis. Je kunt dan ook stellen dat het leven van onze kinderen ‘uit balans’ is.
Vaker buiten laten spelen werkt trouwens niet alleen beschermend tegen de ontwikkeling van myopie. Het biedt ook vele andere voordelen op het gebied van gezondheid (denk aan de preventie van obesitas) en sociale interactie.Hie r kunnen wij ouders bijstaan met advies op maat. Wees dus creatief, want elk kind vraagt om een andere aanpak! Wanneer een kind reeds myoop is, weten we dat meer buitenspeeltijd niet langer een verschil maakt. Dan is het belangrijk dat we alert reageren en onze verantwoordelijkheid opnemen. Vergeet niet dat wanneer je een progressieve myoop voluit corrigeert, dat al snel kan evolueren naar een ondercorrectie. En dat is net wat je niet wilt!
In de Nederlandse myopiespecial van Eyeline lanceerde collegaoptometrist en goede vriend, Gabi Steenbekkers, de hashtag #DONTBESHORTSIGHTED. Een knipoog naar de digitalisering van
onze maatschappij die deels verantwoordelijk is voor het probleem, maar vooral een oproep naar ons, optometristen en contactlensaanpassers. Wees niet kortzichtig! (H)erken het probleem en ga ermee aan de slag. Dankzij de nieuwste technologieën hebben we een krachtig antwoord klaar tegen progressieve myopie. Specialisten in de oogzorg zullen in de toekomst het hoofd moeten bieden aan de zogenaamde ‘Myopia Epidemic’, zoals de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat zo mooi omschrijft. En dan heb ik het over oogartsen én optometristen, want myopiebeheersing in België zal een multidisciplinaire activiteit worden. Myopiebeheersing is, naar mijn mening, een van de mooiere takken van ons beroep. Het biedt ons de mogelijkheid om ons volledige potentieel aan te wenden om jonge mensen te beschermen tegen mogelijke oogaandoeningen op latere leeftijd. Hier kunnen we echt het verschil maken. #DONTBESHORTSIGHTED
1 B. A., Fricke, T. R., Wilson, D. A., Jong, M., Naidoo, K. S., Sankaridurg, P., … & Resnikoff, S. (2016). Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology, 123(5), 10361042.
2 Morgan, I. G., & Rose, K. A. (2018). Myopia: is the naturenurture debate finally over?. Clinical and Experimental Optometry.