Deze online oogmeting gaat opticiens slapeloze nachten bezorgen

Met een computer, een smartphone en drie meter ruimte, weet jij binnen twintig minuten welke brilsterkte je hebt. De Nederlandse startup Easee is de eerste die zo’n online oogmeting in Europa aanbiedt. “Dit gaat grote gevolgen hebben voor opticiens.”

Brillenmerk Ace & Tate – dat groot werd met online brillenverkoop – gaat samenwerken met de startup door de oogmeting te integreren op zijn eigen website. “Dat betekent dat onze klanten kunnen kiezen voor een offline test in een van onze winkels of voor deze online test op de site”, vertelt Mark de Lange, oprichter van Ace & Tate.

Net als bij de opticien

Yves Prevoo is twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de Easee-test. De oogmeting is nu al gratis uit te voeren op de website van Easee zelf. Eerst beantwoord je een aantal gezondheidsvragen, daarna moet de computer juist worden ingesteld en dan krijg je – net als bij de opticien – lettertjes op het scherm te lezen en symbolen te zien. Voor 19 euro kun je de uitslag laten controleren door een optometrist. Die kijkt of je de test goed hebt uitgevoerd. Als die akkoord heeft gegeven, kun je met je ‘brilrecept’ overal terecht.

Medisch hulpmiddel

Het Amerikaanse Opternative biedt al een soortgelijke test aan, maar Easee is de eerste in Europa. “We zijn zelfs CE gecertificeerd als ‘medisch hulpmiddel’, een verplichting van de Europese Commissie”, zegt oprichter Yves Prevoo.

Wake up call

Oogarts Peter Ringens is secretaris van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. “Wie twee uur Candy Crush speelt op de iPad, krijgt vermoeide ogen en kan daarna minder scherp kijken. Bij de online test is er niemand aanwezig die dit corrigeert.” Ringens hamert op meer onderzoek en raadt mensen voorlopig aan om na de onlinemeting toch ook naar de opticien of optometrist te gaan.

De Lange van Ace & Tate ziet de meting als een ‘wake up call’ voor de gevestigde orde. “De onafhankelijke opticien die nu met de verkoop van vijf brillen per week een goede business denkt te hebben, moet zich zorgen gaan maken. Die tijd is binnenkort echt voorbij. Je moet je onderscheiden, meer service bieden.”

Online shoppen voor kleren, nu ook voor brillen

Tot voor kort was een online oogmeting niet heel nuttig, omdat je voor het kiezen van het juiste montuur toch altijd naar de winkel moest. Dat is inmiddels niet meer zo. Het is gebruikelijker om brillen online te kopen, net als kleding. Prevoo: “De markt is er nu rijp voor.”

Bron: RTL Nieuws