Apax Funds gaat Rodenstock overnemen

Door Apax geadviseerde fondsen (de “Apax Funds”) hebben een akkoord bekendgemaakt over de overname van Rodenstock Group.

Rodenstock werd opgericht in 1877 en is al meer dan 140 jaar wereldwijd marktleider in glazen op sterkte en heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van innovatieve productontwikkeling en toonaangevende technologieën. Het hoofdkantoor van Rodenstock staat in München, Duitsland. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 4.900 mensen in dienst en het wordt vertegenwoordigd door verkoopdochters en distributiepartners in meer dan 85 landen. Rodenstock heeft een sterke, steeds toenemende innovatieportfolio. Haar gepatenteerde DNEye Pro-technologie vormt het hart van haar bedrijfsstrategie en leidde ertoe dat Rodenstock het eerste bedrijf was dat de vorm en grootte van elk oog ging meten en duizenden gegevens gebruikt om brillenglazen op maat te produceren. Deze worden Biometric Intelligent Glasses (B.I.G. VISION™) genoemd. Het productassortiment van het bedrijf omvat ook brillen onder de merknamen Rodenstock en Porsche Design.

Apax Funds staan achter de visie van het managementteam van Rodenstock om de groei van het bedrijf te versnellen door middel van innovatie, commerciële uitvoering en digitalisering, met tegelijkertijd voortzetting van de beste dienstverlening aan klanten en partners. Het Apax Healthcare-team bezit veel kennis over innovatieve medische technologie dankzij eerdere investeringen op dat gebied, waaronder in bedrijven zoals Candela, een pionier in niet-chirurgische esthetische apparaten, en Acelity, de wereldleider in wondverzorgingsproducten.

Anders Hedegaard, CEO van Rodenstock: “We vinden het geweldig om een partnerschap aan te gaan met de Apax Funds die een bewezen cultuur hebben van investering voor groei en die in staat zullen zijn om Rodenstocks voortdurende missie van ontwikkeling en productie van glazen van de hoogste kwaliteit voor onze klanten te ondersteunen. In 2020 hebben we een geweldige groei gezien als gevolg van onze B.I.G. VISION™-technologie waardoor wij sterker uit de coronacrisis zijn gekomen dan de meeste van onze concurrenten. Onze innovatieve technologie versterkt de waardepropositie die wij aan onze opticiens kunnen bieden zodat die op hun beurt aan hun klanten optimaal zicht kunnen leveren. Met de steun van Apax willen we onze aanwezigheid nog verder uitbreiden met een aanbod van nog meer uitstekende innovatieve producten.”

De reactie van Steven Dyson, partner van Apax en Co-Head van Healthcare: “Rodenstock past perfect bij de gezondheidszorgstrategie van de Apax Funds om te investeren in innovatieve bedrijven met een gedifferentieerd aanbod voor de klant en een uitstekende groeipotentie. Onder leiding van Anders heeft de nieuwe strategische focus van Rodenstock zich al vertaald in een sterke prestatie in 2019 en 2020, ondanks de coronapandemie, en geleid tot een robuust fundament voor toekomstig succes.”

Arthur Brothag, partner van Apax, voegde daaraan toe: “Rodenstock heeft een sterke reputatie als het gaat om innovatie en al 140 jaar bewezen Duitse techniek en heeft met B.I.G. VISION™ een ingrijpende verandering in progressieve glazen teweeg gebracht. We kijken ernaar uit om de ervaring met en kennis over medische technologie van de Apax Funds te benutten en het hele team van Rodenstock te ondersteunen bij het stimuleren van verdere innovatie en versnelling van groei door transformatie.”

De reactie van Tim Wright, partner van Compass Partners: “De afgelopen 5 jaar is Rodenstock getransformeerd in een wereldwijde marktleider in brillenglazen. Wij vinden het fantastisch dat de Apax Funds ingestemd heeft met de overname van het bedrijf. Wij geloven dat hun samenwerking met Anders Hedegaard en zijn team zal zorgen voor een sterk platform voor toekomstige groei en Rodenstock in staat zal stellen haar potentie volledig te benutten.”

De transactie is afhankelijk van de toepasselijke goedkeuring van toezichthouders en wordt naar verwachting halverwege 2021 afgerond. De financiële voorwaarden zijn niet bekendgemaakt.